Kan du “lave ingenting”?

Synes du det er ubehageligt at “lave ingenting”? Du føler sig måske rastløs og holder dig konstant igang. Samtidigt er du meget træt, har ondt i ryggen, er svimmel eller har susen for ørene. I givet fald har du behov for at lære at slappe af og gøre noget godt for sig selv. Det kan være en god ide at indføre en daglig træning for din hjerne. En selvhypnose.

Hypnose  –  motion og afspænding for hjernen

Hypnose er en slags afslappet motion for hjernen. Har du været stresset i længere tid,  har  du typisk overbelastet en del af din hjerne og forsømt andre dele.  Det, der typisk bliver forsømt er evnen til at holde sin krop og tanke i ro, sin evne til at holde fokus. Når ens krop og hjerne ikke er i balance kan den reagere med en lang række symptomer som de ovenfor nævnte eller som fx at halsen snørrer sig sammen, at kroppen bliver tung og træt eller at tankerne kører rundt i hovedet hele natten. Der er store individuelle forskelle i symptomerne og det er derfor muligt at forlænge listen i næsten en uendelighed.  Fælles er behovet for at slappe mere af, hvilket ikke er helt så let som det lyder. Stressramte er netop vant til at holde sig igang med aktiviteter hele tiden, så det er en udfordring at slappe af.

“At lave ingenting”

I min psykologpraksis hører jeg ofte afslapning og rolige aktiviteter omtalt som “at lave ingenting”, hvilket mange mennesker synes er yderst vanskeligt. Måske kender du fornemmelsen af at det er ubehageligt at sidde stille, fordi følelser af tristhed eller andet ubehag overmander dig? Din løsning er formodentligt at ordne noget, være praktisk og holde dig igang, så du kan komme væk fra følelserne og føle at du er ok, fordi du præsterer noget.

Jeg vil gerne opfordre dig til at lave “ingenting” mindst en gang om dagen – og gerne i en halv time. Ikke gøre rent, ikke støvsuge, ikke putte børn, ikke tjekke din mobil, ikke se fjernsyn. Bare rette fokus indad og se, hvad der gemmer sig der. Det kan være træthed, glæde, sorg, smerte, tyngde, kulde, varme eller hvad ved jeg. Det er godt for din hjerne at træne de celler, der arbejder med selvindsigt og evnen til at turde VÆRE. At være dig. At være i ro.

Du kan eventuelt bruge appen “Psykologens Værktøjskasse”, som jeg har lavet til netop samme formål. Du kan finde den på Appstore og Google Play. Der er 35 øvelser til mentaltræning og to af dem er gratis, så du kan få en fornemmelse af, hvad det er for noget, før du køber.

Du har selvtillid – har du også selvværd?

Selvtillid 
Selvtillid handler om at vide at man er god til noget, fx at bage, at spille fodbold, at synge, at passe sit arbejde eller at være en god ven. Måske har du svært ved at se, hvad du er god til, men der er med sikkerhed noget du har forstand på, eller erfaring med. Ligegyldigt om det handler om navnene i din ynglingsserie på Netflix eller cigaretmærker eller hvad ved jeg.

Selvtillid får man af at gøre noget. At vide noget. At erfare noget. Man bliver dygtig, man præsterer og man får måske endda ros. “Sikken fin tegning, du har lavet,” sagde dine forældre måske. Eller “hvor er du dygtig til at hjælpe mor.” Ros giver en god fornemmelse i maven, men det ansporer også til at man skal yde for at få noget. Man skal præstere for at blive værdsat, eller elsket. Og er man så god til at yde, så har man det godt. På den måde er selvtillid behagelig, men det er også sårbart, for hvad nu, hvis man mister evnen til at bage eller spille fodbold?

Selvværd                                                                                                                    Selvværd er at vide at man er god nok som man er – uden at præstere noget. Også når man laver fejl eller er ked af det. Man kan derfor godt have en høj selvtillid og samtidigt  bære rundt på en grundlæggende følelse af ikke at være noget værd. Hvis du har det sådan, vil du typisk kæmpe for at gøre andre tilpas, fordi det giver dig en følelse af at være god nok. Men det er op af bakke, for på den måde får du anerkendelse for dine præstationer, men ikke for den du ER. I stedet har du brug for at lægge mærke til, hvem der holder af dig uden du skal ude noget for det.

Du kan have brug for at lære at mærke, hvem du er, når du ikke er flittig, hjælpsom, dygtig, eller på andre måder præsterer noget. Jeg har lavet en række værktøjer, som du kan bruge til at træne derhjemme. Hvis du tror du har et lavt selvværd så kan jeg anbefale dig at starte med at lytte til historien om “Kamæleonen Claudia”  og bruge øvelserne “Skildpadden” og “Det magiske tæppe”. Tror du det kan være noget for dig, så kan du læse mere på siden om Psykologens værktøjskasse.

Kristinas fridag gik helt galt

 

Kristina får aldrig den fridag med veninderne, som hun sådan har glædet sig til. Det hele starter med at hun er blevet bange for at køre bil. Hver gang hun kører frygter hun, at noget vil gå galt, måske vil hun gå i stå midt i et lyskryds eller endnu værre: hun vil overse en fodgænger. Kristina har talt med sine veninder om det, og de siger, at der ikke er noget at være bange for. Hun har også forsøgt at sige til sig selv, at hun skal holde op med at bekymre sig, men det har ikke hjulpet.

Bekymringerne vokser 

Imellemtiden er bekymringerne vokset og vokset, og Kristina er holdt helt op med at køre. Hendes mand  kører hende til og fra arbejde, men efter et stykke tid bliver Kristina irriteret over at være så afhængig af sin mand. Hun ved ikke, hvordan hun skal komme på udflugt med veninderne på sin fridag og ender med at melde afbud.

Det begynder stille og roligt

Kristinas fridag begynder stille og roligt. Manden tager på arbejde, børnene cykler i skole. Kristina vinker farvel. Hun sætter sig for at se en serie, men så dukker en tanke op: Skulle hun være cyklet sammen med børnene til skole? Selv om de kender færdselsreglerne er de trods alt kun 11 og 13 år. Der kunne pludselig komme en klassekammerat og råbe til dem, og så kunne de glemme at se sig for og dreje over vejen, ud foran en bil! Kristina ser det for sig: Bilen kører stærkt og kan ikke nå at bremse, den kører henover børnene, der nu begge ligger på asfalten og bløder fra næse og mund.

Lyden af ambulancen

Kristina synes hun kan høre lyden af ambulancen og nu mærker hun også, hvordan hendes hjerte hamrer i brystet. Hun gisper efter luft, men det er ligesom om hun ikke kan trække vejret. Tænk hvis det er en blodprop i hjertet.  Hjertet lyder så højt i hendes ører, at hun næsten ikke kan høre andet. Dunk, dunk, dunk. Strammer det ikke også ud i den ene arm? Kristina lader sig glide ned på gulvet. Hun finder sin mobil frem og ringer til sin mand. Da han siger sit navn begynder hun at græde og ryste. Hun kan ikke få en lyd frem, hiver bare efter vejret. Hendes mand siger, at han er der om 10 minutter, men han er blevet urolig og ringer 112. Da han kommer hjem er ambulancefolkene på vej ud af hoveddøren. De tager Kristina med til sygehuset, hvor hun bliver undersøgt. En sygeplejerske forklarer at Kristinas hjerte ikke fejler noget, og at de symptomer hun har oplevet, må være et angstanfald.

Hvad så hvis det er angst?

I dagene efter tænker Kristina hele tiden på, om det vil ske igen. Især hvis hun er alene hjemme.  Hvis det ikke er hjertet, så er det måske angst, som de sagde på sygehuset? Men hvis hun lider af angst, kommer det så igen? Og bliver det værre næste gang? Kristina er bange for at hun skal få hjertebanken at hendes børn skal opleve, hvor skidt hun har det. Tænk hvis de skal ringe efter en ambulance, mens hun ligger bevidstløs på badeværelset!

Skru op og skru ned for angsten

Som læser har du sikkert lagt mærke til, hvordan Kristina gradvist bliver mere og mere bekymret. Først er det kun bilkørsel og så er det også børnenes cykeltur og til sidst har det udviklet sig til noget, man kan kalde angstanfald. Langsomt er der blevet skruet op for bekymringerne, for uroen, for angsten. Det kan føles som en skrue uden ende, hvor problemerne bare vokser og vokser. Men ligesom angsten kan skrues op, kan den også skrues ned. Der er mange metoder man kan bruge. Nogle kan synge eller meditere, eller løbe en tur. Andre får god hjælp af mindfulness øvelser, og vælger måske at downloade appen “Psykologens  værktøjskasse” til deres Iphone, Ipad eller Androidtelefon.

Kristina begynder at skrue ned for angsten

Kristina begynder at lytte til “Skru ned for angst og uro” men til at starte med synes hun det er svært at skrue ned for uroen og de bekymrede tanker. I stedet lytter hun til nogle af historierne i appen Psykologens Værktøjskasse. Hun kan godt lide “Historien om den bekymrede krebs” og “Det store kattedyr.” Hun ved ikke rigtig hvorfor, men det er bare rart at lytte til historierne og hun bliver mere og mere afslappet for hver gang.

Efterhånden prøver hun også nogle af de andre værktøjer, som fx “Lænestolen”, “Slip rastløsheden – find ro” og “Det magiske tæppe”. Hun lytter til mindst et af værktøjerne hver dag og mærker efterhånden en bedring i retning af mere ro i krop og hoved. Som tiden går bliver hun gradvist mere til stede i sin krop. På et tidspunkt får hun et lille angstanfald igen og da hun i sin panik forsøger sig igen med “Skru ned for angst og uro” bliver hun helt overrasket over at den virker denne gang.

Har du mistet lysten?

Træt, irriteret, manglende lyst?

Har du haft mindre lyst på det sidste? Det kan også være du døjer med hovedpine eller andre smerter? Måske føler du dig træt og irriteret eller har svært ved at huske ting? Du sover formodentlig heller ikke så godt om natten eller glemmer at spise.

Men jeg VIL gerne!

Du har sandsynligvis gang i noget spændende, som du er engageret i og som du rigtig gerne vil. Jeg kan forestille mig at du får meget fra hånden og generelt holder dig oppe i et højt tempo. Men du skal vide, at din hjerne kun kan holde til det høje tempo i et vist stykke tid. Hvis man fortsætter med at køre derudad med højt adrenalinniveau, så kører både hjernen og resten af kroppen træt på et tidspunkt. Og bliver du alligevel ved at overhøre kroppens signaler, kan det ende med stress, fordi hjernen og kroppen bliver overbelastet.

Hjælp til at komme ned i tempo

Hvis du kan genkende billedet, vil være godt for dig, at begynde at give dig selv lidt ro. Sætte tempoet lidt ned. Du kan få hjælp til at komme igang og det eneste det kræver af dig er at du sætter dig ned og lytter i et kvarters tid. Jeg har lavet nogle historier, der er meget gode til at reducere stress. Det er historier, der er skrevet og fortalt så de kan have en helende effekt på dig. Du finder dem i appen “Psykologens værktøjskasse” på Appstore eller i Google Play.

Et nyt liv uden vold?


Dit liv ser måske pænt ud på overfladen, men er præget af trusler eller psykisk kontrol? Så pas på du ikke kommer til at vænne dig til det det.

“Det er ikke så slemt.” 

Jeg har ofte hørt mennesker i voldelige forhold sige at “det ikke er så slemt”. Men selv når trusler og vold ikke sker ofte, er det slemt nok at gå og frygte for næste vredesudbrud. Du fortjener at være tryg. Det er ikke meningen du skal gå og være bange for at gøre sin partner vred eller irritabel.

Hold fast i dig selv – med App

Pas på du ikke vænner dig til at bøje hovedet så meget, at du til sidst næsten glemmer, hvad du selv mener, og hvem du selv er.

Øv dig i at holde fast i dig selv med værktøjet “Det magiske tæppe,” som du finder i appen PSYKOLOGENS VÆRKTØJSKASSE. Værktøjet kan også hjælpe dig i den første tid efter et brud, fx når du er til forældremøder eller i andre situationer, hvor du skal kunne klare at være sammen med din tidligere ægtefælle. Mange af mine tidligere klienter har trænet med “Det magiske tæppe” og efterhånden lært sig at lave et mentalt skjold, der beskytter dem i pressede situationer.

Bliv klar til at holde tale…

Skal du holde en vigtig tale?

Måske er det din datter eller søns konfirmation,dit bryllup eller din bedste vens bryllup, der står for døren. Ligegyldigt hvad, betyder det sikkert meget for dig at din tale bliver god.

5 gode råd 

 • forbered dig

Det kan gøres på mange måder. Start med at gå en tur og tænk over hvad du vil sige. Når du så kommer hjem, så kan du skrive nogle stikord ned.

 • skab en rød tråd 

Prøv at finde en rød tråd i din tale. Du kan tage afsæt i nogle bestemte ord. Du kan vælge et tema. Eller du kan samle nogle episoder, der tegner et billede af den, du vil holde tale til.

 • skriv løs

Se hvilke af dine stikord fra gåturen der passer sammen med din røde tråd, og begynd at skrive nogle sætninger ned. Bare skriv, hvad der falder dig ind uden at tænke på om det er rigtig stavet eller kommer i den rigtige rækkefølge. Skriv endelig løs. Det hjælper på kreativiteten.

 • øv dig

Nu skal du igang med at holde talen. Du kan gå ture og holde tale, hvis du går et sted, ´hvor du har området for dig selv. Du kan også holde tale, når du kører bil på vej til arbejde, eller hvornår du har lidt tid for dig selv. Øv dig i at sige talen højt. Du glemmer meget til at starte med, men så kigger du bare på papiret igen og næste gang får du flere ting med. Til sidst kan du mærke at du har styr på talen og kan huske den i hovedtræk. Det er det vigtigste.

 • bliv klar på dagen

På selve dagen kan du blive nervøs, ligegyldigt om det er en præstation på jobbet eller i privatlivet, der er tale om. Du kan forberede dig med en kropslig øvelse, der gør dig klar og parat. I min app “Psykologens Værktøjskasse” er der en øvelse til 8 kr, der gør dig klar og parat. Øvelsen hedder Styr på nerverne på 5 minutter.

Styr på nerverne på 5 minutter

På 5 minutter kan du gøre dig klar, få fat i kroppens styrke og blive klar til din præstation. Hvis du er lidt nervøs for at holde tale, har du her en øvelse, der egner sig til at blive brugt i dagene før og helt op til dagen for præstationen.

App’en “Psykologens Værktøjskasse”  kan downloades gratis via Appstore eller Google Play ‘

Download på din iPhone eller iPad her
Download på din Android-telefon her 

App – ny brugervenlig udgave

Det skal være let at bruge appen – “Psykologens Værkttøjskasse”

Nu kommer Psykologens Værktøjskasse i en langt mere brugervenlig udgave. Hvor der i sidste uge var 3000 brugere er der nu 3500, der har downloaded Psykologens Værktøjskasse og som bruger et eller flere af værktøjerne flittigt.

Download den nye version og få langt større overblik over værktøjerne. Den nye opdaterede version af appen tilgodeser de ønsker, jeg har indsamlet fra de mest trofaste brugere.

Lettere at vælge…

De brugere, der har købt hele pakken, har hele 35 værktøjer at vælge imellem. Mange bruger appen dagligt og har haft et ønske om,  at det skulle være lettere at vælge et værktøj, der passer til dagen. Derfor  er værktøjerne nu fordelt på 9 kategorier.

De 9 kategorier er:

Stress – Angst – Slap af – Trist – Søvn – Selvværd – Indre kritiker – Smerte og sygdom – Eksamen

Når du klikker på en af de 9 kategorier bliver du ledt til et eller flere værktøjer, der er særligt velegnede i forhold til tristhed, smerte, en hård indre kritiker osv.

Jeg håber du vil få gavn af ændringen

Intro

Som noget nyt er der kommet en intro menu, der ganske kort præsenterer appen. Den er kun synlig første gang du åbner appen, men du finder den i menuen, hvis du vil genlæse den.

Læs om hvordan du kan bruge appen på hjemmesiden eller på Facebooksiden:

Nu over 3000 brugere af unik terapi app

Psykologens Værktøjskasse er en APP med 35 værktøjer, du kan bruge igen og igen. Alle værktøjerne træner dig i at opnå større nærvær.

Der er værktøjer til:

 • afslapning, nærvær og ro
 • stress
 • angst
 • selvværdsproblemer
 • depression
 • smerter
 • søvnproblemer
 • sorg og sygdom
 • at blive klar til eksamen

App’en er udstyret med en offline-funktion, der gør det muligt at hente lydfilerne, når du ikke har internetforbindelse. Dette giver god mulighed for at tage app’en med i sommerhuset, på ferien eller i flyet.

App’en “Psykologens Værktøjskasse”  kan downloades gratis via Appstore eller Google Play 

Du kan bruge de to gratis værktøjer eller få adgang til hele app’en med ca. 16 timers professionel guidning. Der er 35 forskellige psykologiske værktøjer.
Du kan købe de enkelte øvelser for priser på 8 kr, 25 kr eller 39 kr stykket, eller få adgang til hele appen for 299 kr – så sparer du over 500 kr.
Download på din iPhone eller iPad her
Download på din Android-telefon her 
     
‘                      
☆☆☆☆ “Givende og hjertevarm App”   Fysioterapeut Mette Grefstad ‎skriver: “En glæde! Mindfulness og hypnose App på dansk. Denne har jeg savnet, både til eget brug samt til anbefaling i min dagligdag på klinkken. <3 Tak til Lotte Lykke Frederiksen, – autoriseret psykolog og specialist i klinisk psykologi og psykoterapi, som har udviklet denne brugervenlige, givende og hjertevarme App.”                       
☆☆☆☆☆ “Jeg anbefaler til alle” 
Karin Hasling skriver:  “r jeg har migræne, hjælper dine historier og værktøjer mig. Jeg anbefaler til alle, jeg kender ;o)”
 ‘                                   
☆☆☆☆ “Spot on! “
Marie Rasmussen skiver :”” Wow. Spot on! Det må jeg prøve!”
 ‘
☆☆☆☆☆ “En unik terapi app” 
Psykolog Silas Risbjerg Terkelsen har testet Psykologens Værktøjskasse og skriver:
“Oplever du, at der er ting, der bliver ved med at dræne dig for energi og gøre dig modløs? Oplever du sorg, stress, eller uro? Står du i en livssituation, der er svær at håndtere rationelt? Så kan denne app netop være det redskab du søger. Nøgleordet er helende historier. Formålet med at lytte til app’ens historier og øvelser er at hjælpe dig med at bearbejde svære eller ubehagelige tanker og følelser og derigennem styrke selvværd, selvfølelse og selvforståelse. En unik terapi app med karakteristiske farverige illustrationer.”
Hvem har lavet appen?
App’en er konstrueret af psykolog og specialist i psykoterapi, Lotte Lykke Frederiksen, og bygger på en kombination af grundprincipperne i mindfulness baseret kognitiv terapi og storytelling metoder, som beskrevet i min bog, Helende historier (2013), der kan købes på saxo.com.
 

Vil du skrue ned for din stress?

Læg mærke til dit tempo

Hvis du har fysiske gener, hjertebanken, koncentrationsbesvær eller bare svært ved at slappe af kan det skyldes at du har været stresset i alt for lang tid.

Måske har du selv den samme fornemmelse? Så handler det om hurtigst muligt at få skruet ned for tempoet i dit liv.  Og for at kunne skrue ned må du starte med at mærke dit tempo. Det er en øvelse i sig selv.

Indre ro

Du skal have fat i din indre ro, og det kan gøres på mange måder. Nogle mennesker går ture langs vandet eller i skoven, andre strikker eller hækler, eller dyrker yoga og meditation.

Der er mange gode måder, du kan få tempoet ned på og dermed langsomt begynde at finde en indre ro. Det kommer ikke med det samme, så du må være lidt tålmodig.  Hvis du har brug for nye værktøjer, så kan du downloade appen “Psykologens Værktøjskasse” og lytte til værktøjet “Opdagelsesrejsen”, der tager din opmærksomhed med på en rejse ud i verden og ind i dig selv.

Du kan også bruge en af de mange andre værktøjer, som fx “Lænestolen” eller  “Lommelygten”

Præstere – eller bare være…

For nogle er det nødvendigt med en sygemelding i en periode. Der er ofte et behov for at få mindre fokus på at præstere og mere på at være. Til det formål kan du få støtte af  “Livets flod”.  Værktøjerne kan købes for 25 kr. pr. styk eller du kan få dem for under det halve, hvis du køber alle øvelserne og historierne på en gang. Selve appen er gratis at downloade og der er også to gratis værktøjer, som du kan prøve.